Geplaatst op 1 reactie

Welk montuur past bij welk gezicht?

Advocaten prefereren een bril zonder montuurranden, studenten een hoornen brilmontuur en creatievelingen dragen graag grote donkere monturen. Het enorme aanbod brilmonturen komt tegemoet aan praktisch iedere denkbare wens en stijl. Maar welke bril past het best bij iemands gezicht, haar, kleding of activiteiten? Per slot van rekening wil je met je zonnebril niet alleen goed zien, maar er ook goed uitzien. Maar niet alleen persoonlijke voorkeur moet de keuze voor een brilmontuur bepalen. De vorm van het gezicht is van cruciaal belang. Er zijn ovale, ronde, hartvormige en rechthoekige gezichten, elk met een bijpassend montuur. Dus hoe maak je de juiste keuze?

Is trendy altijd goed?
Uit onderzoek blijkt dat de keuze van een brilmontuur doorweegt in onze keuze voor een outfit. Hierdoor bepaalt een brilmontuur voor een deel je stijl. Door sommigen wordt zelfs beweerd dat het gelaat het meest karakteristieke deel van ons lichaam is, waardoor je altijd rekening moet houden met je gezicht in de keuze van je stijl. Maar experts waarschuwen ervoor om niet blindelings iedere trend achterna te hollen, aangezien deze trends niet bij iedereen evengoed uitpakken.

Een voorbeeld hiervan is de rechthoekige zonnebril. De rechte vormen matchen niet bij de ronde vormen van het menselijk gezicht. Als die ronde vormen worden doorsneden door rechte lijnen werkt dit disharmonisch. Mensen met een rond gezicht kunnen zich beter aan hun eigen stijl houden, dan de brillentrend van rechthoekige brillen volgen.

XS versus XL
Voorschriften voor de juiste brilmonturen bestaan er niet, maar in het algemeen geldt: mensen met een klein gezicht dragen kleine brilmonturen en mensen met grote gezichten dragen grote brilmonturen. De trend is op dit moment weliswaar XXL-brillen, maar kleine gezichten vallen hier helemaal achter weg. Advies: als je een klein gezicht hebt kun je het beste niet meegaan met de trend van grote brillen.

Tips voor een brilmontuur
Een perfect brilmontuur kan kleine schoonheidsfoutjes in het gezicht verbergen en pluspunten juist accentueren. De keuze van een brilmodel kun je voor jezelf vergemakkelijken als je uitgaat van de volgende regels:

  • de gezichtsvorm: een brilmontuur dat goed past bij jouw gezicht kan de gezichtsvorm zodanig accentueren dat hiermee het harmonische ideaalbeeld, een ovaal gezicht, zo dicht mogelijk benaderd wordt
  • Een brilmontuur zit optimaal als de iris in het middelpunt achter het glas zit. Daarnaast is het het meest aantrekkelijk als de volledige ogen door de bril te zien zijn;
  • De ogen: een belangrijk punt bij persoonlijk contact is het oogcontact. Een slimme keuze van de bril kan dit oogcontact in het juiste perspectief plaatsen;
  • De neus: ook de proporties van de neus laten zich met het juiste brilmontuur positief beïnvloeden.

Gezichtsvormen
Gelaatstrekken bepalen in hoge mate welk brilmontuur het beste past bij een gezicht. Met een juiste bril kunnen kleine schoonheidsfoutjes gecamoufleerd worden en meer aandacht vestigen op de sterke punten van een gezicht. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een rond gezicht kenmerkt zich door gelijkmatige contouren. Een rechthoekig brilmontuur maakt het gezicht smaller, waardoor het gezicht minder rond lijkt.
  • Mensen met een ovaal gezicht kunnen ongeveer ieder brilmontuur hebben. Een rechthoekig montuur laat het ovale gezicht het best tot z’n recht komen.
  • Hartvormige gezichten gaan goed samen met brilmonturen die een zware, en opwaarts gebogen vorm hebben.
  • Rechthoekige gezichten komen beter uit met zachte, afgeronde modellen.

Je haar bepaalt de kleur
Naast de vorm is ook de kleur van een brilmontuur belangrijk. Voor blonde Scandinavische types zijn pastel- en aardewerktinten het meest geschikt. De donkerharige Zuid-Europese types verdragen sterkere contrasten, zoals helderblauwe of rode kleuren. Roodharigen komen goed uit de verf met een groen brilmontuur.

Puntje bij paaltje
Er zijn heel veel verschillende brilmonturen. De keuze hierin is terug te dringen door te kijken naar de vorm van je gezicht en je haarkleur. Maar uiteindelijk blijft de keuze van een brilmontuur een persoonlijke keuze, die gemaakt wordt op basis van je eigen voorkeuren en smaak. Het belangrijkste advies wat wij kunnen geven is: kies het brilmontuur waar jij jezelf het prettigst bij voelt, dat komt de uitstraling van jezelf en de bril ten goede!

1 gedachte over “Welk montuur past bij welk gezicht?

  1. Het is inderdaad goed om te kijken naar de kleur van je huid en haren. Ook de vorm van het montuur is van belang heb ik gemerkt. Mijn eerste bril was ook een simpel montuur en ik ben later overgegaan op meer kleur. Het is vaak even uitzoeken wat je zelf het prettigst en mooist vindt staan bij jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *