Geplaatst op Geef een reactie

Wat is de ultieme wintersportbril?

De wintersport is één van de populairste vakanties van het jaar. Veel mensen trekken eropuit om even lekker te roetsjen en relaxen op grote hoogte, en zich als een bergfuhrer van de piste te storten! Het liefst wordt deze sportieve vakantie beleefd in combinatie met zonnig weer, zodat iedereen (fris)gebruind thuiskomt. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren van zonlicht op grote hoogte? En hoe kun je jezelf hier het beste tegen beschermen?

Zonnen in de bergen
In de bergen, en zeker in de besneeuwde bergen, lopen de ogen gevaar. De UV-straling op 1.800 meter hoogte is minimaal vier keer zo hoog in vergelijking tot zeeniveau. Een goede zonnebril is hierdoor een must. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat goed zicht bijdraagt aan een veiligere winterport, aangezien er hierdoor minder ongelukken plaatsvinden.

Straling, dus?
In de besneeuwde bergen wordt zonlicht weerkaatst door sneeuw, waardoor de ogen twee keer zoveel licht binnen krijgen dan normaal. En met deze verdubbeling van licht, neemt ook de hoeveelheid straling toe. Er zijn meerdere soorten straling die bij een te hoge concentratie schade aan de ogen kunnen toebrengen. De bekendste soorten straling zijn UVA- en UVB-straling, die sneeuwblindheid kunnen veroorzaken. Sneeuwblindheid is een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies (‘keratoconjunctivitis’), in zeldzame gevallen resulterend in een ontsteking van het hoornvlies. Je herkent het aan een prikkend gevoel alsof er ‘iets in je oog zit’ en veel tranen. Zonlicht bevat, naast UVA- en UVB-straling, ook infrarood licht. Overvloedige blootstelling aan infrarood kan leiden tot staar en beschadigingen aan het netvlies binnenin het oog. Maar voordat dit gebeurt moet er wel sprake zijn van langdurige blootstelling aan fel zonlicht op grote hoogte. Het is hierdoor van belang om een zonnebril aan te schaffen die tegen deze drie vormen van straling beschermt.

Ban the rays!
Veel moderne zonnebrillen filteren 100% van de UVA- en UVB-stralen uit het zonlicht. Dit kan ook gelden voor ongekleurde, volledig transparante lenzen! Van het infrarood licht wordt meestal maar een gedeelte (vaak rond 80%) uit het zonlicht gefilterd, maar er bestaan ook lenzen die 100% infrarood eruit filteren. Bij de keuze van een goede zonnebril voor wintersport, moet je er goed op letten dat de zonnebril het oog zo goed mogelijk omsluit. De moderne sportzonnebrillen doen dit goed, maar bij klassieke modellen glipt er vaak te veel licht langs de lenzen aangezien deze niet genoeg de ogen omsluiten.

Categorietje kiezen
Daarnaast zijn zonnebrillenzen ingedeeld in vier categorieën van bescherming, te herkennen aan het CE-keurmerk. Voor de besneeuwde bergen kun je het beste een zonnebril uitkiezen uit de categorie 3 of 4. De 4e categorie is ‘verboden’ voor gebruik in het verkeer, aangezien de glazen zeer donker zijn. Maar categorie 4 biedt de optimale bescherming tegen fel zonlicht op grote hoogte. Lenzen met beschermingsfactor 3 zijn vaak lichter en in allerlei kleuren verkrijgbaar.
Deze zonnebrillen mogen wel in het verkeer gebruikt worden. De 1e en 2e categorie bieden over het algemeen te weinig bescherming tegen fel zonlicht en hoge stralingsniveaus. Door gebruik te maken van spiegelglazen kunnen lichte lenzen uit categorie 1 en 2 toch een hoge bescherming bieden. Slecht-weer-lenzen (geel of oranje voor extra contrast) hebben af en toe beschermingsfactor 2. Maar let op: in de bergen kan er bij ‘slecht weer’ (bewolking/mist) toch sprake zijn van intensieve straling!

Kortom
Kies een zonnebril die 100% UVA-, UVB-, en infraroodstraling bescherming biedt, de ogen volledig omsluit en goed zicht biedt bij verschillende weertypen. Zo voorkom je slecht zicht, oogirritatie, of zelfs oogschade. En daar wordt je wintersport een stuk plezieriger door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *