Tegenwoordig op een zonnige dag is het de normaalste zaak om je zonnebril erbij te pakken, maar hoe ging dat vroeger? Waar is de zonnebril ontstaan? Om deze vragen te beantwoorden maken wij een reis terug in de tijd!
De tijd van de Romeinen!
De zonnebril is door eeuwen heen geëvolueerd. Men zegt dat de Romeinen ook pioniers zijn in de evolutie van de zonnebril. Volgens onderzoekers bekeek de Romeinse keizer Nero, gladiatoren gevechten door edelstenen zoals smaragden.
De Chinezen bijdrage aan de zonnebril!
Terug in de tijd naar China, belanden wij in de 12e eeuw. De rechters in China zochten naar een middel om hun gezichtsuitdrukkingen te verbergen, zodat ze getuigen beter konden ondervragen. De Chinese rechters droegen dan ook gedurende deze periode rook-gekleurde kwarts in vlakke monturen. Hoewel de gedacht achter dit ontwerp niet bedoeld was om je ogen te beschermen tegen zonlicht, uiteindelijk bleven de kwarts lenzen niet onopgemerkt om te fungeren als de eerste ‘zonnebril’. Deze uitvinding zorgde ervoor dat het felle licht van de zon werd gedempt voor de ogen, maar de kwarts lenzen zorgden er niet voor dat het zicht beter werd.
Drie eeuwen later in de 15e eeuw kwamen de Italianen naar China met lenzen die wel instaat waren het zicht te verbeteren. De Italianen gebruikten een rook-kleurende technologie om de kleur van de lens te veranderen, hierdoor creëerden zij ‘zonnebrillen met beter zicht’!
Terug naar Italië!
Nadat de Italianen al verbeteringen hadden doorgevoerd op het eerdere idee uit China, kwamen ze in de 18de eeuw met de eerste versie van de zonnebril die wij nu kennen. De adelijke families uit Venetië beschermde hun nobel huid met groene zonnebrillen, deze brillen werden gedragen tegen de bleekheid van de nobel huid en tegen de reflectie van de zon. Bleekheid was vroeger een onderscheidend kenmerk van adel en lagere sociale klassen.
De Venetiaanse opticiens begonnen als eersten in Italië met een productie van een zonnebril voor mannen. Dit model stond bekend als Goldoni glazen. De naam blijft mysterieus omdat niemand exact weet waarom de bril zo is genoemd, maar men beweert dat de zonnebril is vernoemd naar de beroemde toneelschrijver Carlo Goldoni die de bril zelf ook droeg.
Een bijzonder feitje over de glazen van de zonnebril die hierboven wordt genoemd! Een Italiaanse opticien heeft de glazen onderzocht en kwam tot de conclusie dat de glazen van toen beter bescherming boden dan de glazen die zijn geproduceerd in 1956 door Giuseppe Ratti (De oprichter van het zonnebrillen merk Persol).
De cirkel is rond
Het jaar 1929 was de cirkel eindelijk rond en kwam Sam Foster met de zonnebril zoals wij hem ook kennen. Hij verkocht zijn zonnebrillen op de stranden van New Jersey. De zonnebrillen waren ontworpen om de ogen te beschermen van felle zon. De zonnebrillen van Sam Foster sloegen direct aan en werden een HIT!
Gedurende de 20e eeuw begon de zonnebril mateloos populair te worden. Dit voornamelijk door de acteurs die de zonnebrillen begonnen te gebruiken tijdens het filmen. De acteurs gebruikte deze zonnebrillen om hun ogen te beschermen tegen de felle lichten van de studio.
In 1936 richtte Edwin H. Land Polaroid corporation op. Dit bedrijf was gespecialiseerd om lenzen te polariseren, dit deed hij met zijn nieuw polaroid filtertechnologie. Zonnebrillen bedrijven begonnen zijn technologie te gebruiken om de lenzen van de zonnebrillen te polariseren. Door de nieuwe technologie werden de zonnebrillen nog populairder onder het publiek.
Enkele decennia later in 1960 begonnen zonnebril fabrikanten intensieve reclame campagnes met bekende acteurs en mode ontwerpers, om zo de populariteit van de zonnebrillen nog meer te versterken. Na 1960 heeft de zonnebril nog enkele veranderingen ondergaan, zoals :
- UV-protectie
- Zonnebrillen voor elke type sport
- Oog corrigerende zonnebrillen
Vanaf zijn bescheidde oorsprong in de 12e eeuw in China, zijn er talloze innovatieve breinen met de zonnebril te werk gegaan om de zonnebril te creëren zoals wij hem nu kennen. Maar de innovatie van de zonnebril zal zeker niet stoppen! De technologie verbeterd continu, dus wij zijn benieuwd naar nieuwe innovatie die nog zullen komen.