Geplaatst op

Begin van de zomer!

Langste dag!

De zomer voor de deur en dagen waar de zon langer voor ons gaat schijnen, dat klinkt als muziek in mijn oren. Lekker je zomerse kleding aan, zonnebril op je neus en genieten van je welverdiende zomervakantie. Maar wanneer hebben wij in Nederland de langste dag? En wat houdt de langste dag in? Dit allemaal wordt beantwoord in mijn blog.

Hoe wordt de langste dag nou eigenlijk bepaald? Ten eerste heb je over het jaar 2 dagen die het langst zijn, dit komt doordat twee halfronden Noord en Zuid evenredig staan ten opzichte van elkaar. Op het Noordelijk halfrond is deze dag vastgesteld op 21 juni, dit is exact het tegenovergestelde op Zuidelijk halfrond die op 22 december staat vastgesteld. Een perfecte afspiegeling van de twee tegenovergestelde halfronden.
De langste dag in Nederland is meestal op 21 juni, dit komt omdat Nederland op het Noordelijk halfrond zit. Doordat de zon niet in een perfecte cirkel draait om de aarde, kan het verschil tussen de vroegste opkomst en het laatst ondergaan van de zon wel verschillen met de langste dag. De vroegste opkomst van de zon is op 17 juni en de dag dat de zon het laatst onder gaat is op 24 juni.

Begin van de zomer!

In het begin van de zomer zijn er traditioneel veel bruiloften en in de Scandinavische landen wordt de langste dag ook veel gevierd, dat wordt ook wel midzomerfeest genoemd.   Maar hoeveel uren zonlicht heb je op zo’n dag? In Utrecht is de tijd tussen de zon opkomst en ondergang maar liefst 16 uur en 46 minuten. De langste dag van het jaar betekent ook het begin van de zomer van 2016. Een dag ervoor op 20 juni om 22:34 is de zonnewende, de zon staat dan recht op de aarde. Dat betekent dat het op de noordpoolcirkel niet donker wordt.
Het moment komt steeds dichterbij dat de zomer officieel wordt aangekondigd door moeder natuur. Scholieren en studenten zijn bijna klaar met examens en tentamens! Iedereen begint met het boeken van zijn welverdiende vakanties en het uitzoeken van de vetste festivals. Dit betekent natuurlijk dat er zonnebrillen nodig zijn, zodat jij op vakantie of op een festival jouw te gekke zonnebril op kan zetten.
Kijk dus snel naar de te gekke collectie van Brillenkopen.nl, zodat jij bij het start signaal van de zomer helemaal klaar bent om te shinen!