Geplaatst op

Wij hebben vrijheid!

Op 4 mei is het dodenherdenking dan herdenken wij  jaarlijks alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Een dag waar heel Nederland om 20:00 2 minuten stilstaat bij alle nare gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog. Een mooie traditie die in stand gehouden moet worden, zodat toekomstige generaties begrijpen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. 

5 mei de dag dat vrijheid gevierd wordt! 

De dag dat de Duitse troepen capituleerden en Nederland zich weer een vrij land mocht noemen. Na de bevrijdingsdag in 1945 werd er besloten om deze memorabele bevrijdingsdag om de 5 jaar te vieren. Vele jaren later in 1990 werd de dag 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, dit zorgde ervoor dat deze dag jaarlijks herdacht en gevierd zou worden.

5 mei de dag dat Nederland de vrijheid viert. Tegenwoordig zien wij vrijheid als iets wat normaal is, dit is logisch omdat de generaties na de tweede wereld oorlog dit niet zelf hebben meegemaakt. Helaas zijn er nog veel mensen die niet in vrijheid leven, daarom moeten wij in Nederland heel erg blij zijn met de vrijheid die wij als mensen hebben. Het is dan ook van essentieel belang om dit soort tradities voort te zetten, om toekomstige generaties kennis te laten maken met de gebeurtenissen van toen en hoe die mensen hebben geleden voor onze vrijheid.

Hoe wordt 5 mei nu gevierd?

Ieder jaar wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 mei plein in Wageningen. Het bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor het leven in vrede en vrijheid. De vlam wordt ontstoken voor het historisch Hotel de Wereld door de burgermeester van Wageningen. In dit Hotel werd er door de Duitsers de capitulatie in 1945 getekend. Nadat de vlam is ontstoken wordt er vanaf deze historische locatie het vuur verspreid door het hele land. Dit is dan ook direct het startsein voor alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land om te beginnen met het vieren van de vrijheid.
Dit zijn twee dagen waar Nederland altijd even bij stil moet staan. Dit zijn de dagen die Nederland hebben gevormd zoals het nu is. Een vrij land met het recht op een eigen mening, zonder onderdrukking en gevaar. Sta stil op 4 mei en geniet op 5 mei dat je vrij bent!