Geplaatst op

Wat is UV-straling en hoe te beschermen?

Het voorjaar is in volle gang en we hebben al wat mooie dagen mogen meemaken. Heerlijk natuurlijk, met die warme koperen bol die ons in vakantiestemming brengt! Maar de zonnestralen brengen ook gevaar met zich mee. Daarom vertellen wij jullie over de straling van de zon en hoe jij je daar tegen kunt beschermen.

Soorten straling

Waar komt de straling vandaan? Onze aarde wordt verlicht en verwarmd door de zon, dit komt doordat de zon drie verschillende soorten straling zendt richting de aarde. Deze drie soorten straling zijn:

 • Infrarood straling: Deze straling is onzichtbaar en geeft warmte op aarde.
 • Zichtbare straling: Deze straling maakt voor ons de wereld zichtbaar.
 • Ultraviolette straling: Onzichtbare straling die geen licht geeft.

Uv-straling

De laatste vorm van straling in bovengenoemd rijtje is ultraviolette straling, beter bekend als UV-straling. Deze straling heeft het effect om de huid en ogen ernstig te beschadigen. Gelukkig is de aarde voorzien van een beschermlaag, genaamd de ozonlaag. Deze houdt het merendeel van de UV-straling tegen, voordat het onze huid en ogen bereikt. De ozonlaag  speelt dus een hele belangrijke rol in de bescherming van ons lichaam tegen UV-straling!

 

UV-straling wordt ingedeeld in drie verschillende categorieën:

 • UV-A: dringt door tot het aardoppervlak en is de minst schadelijke UV-type, maar toch kan UV-A straling in hoge dosis leiden tot huidverbranding en huidkanker.
 • UV-B: deze straling wordt grotendeels door de ozonlaag tegengehouden, maar dringt in kleine mate door tot het aardoppervlak. UV-B straling is de belangrijkste veroorzaker van huidverbranding en huidkanker.
 • UV-C: De sterkste vorm van de drie, uiteindelijk bereikt deze straling de aarde niet. Dankzij onze dampkring 🙂

Alle stralingen zijn zeer gevaarlijk voor je ogen, zeker wanneer de ogen te veel worden blootgesteld aan de UV-straling. Deze straling kan ervoor zorgen dat je ogen permanente beschadiging oplopen. Het is daarom belangrijk tijdens zonnige dagen een zonnebril te dragen, zodat jij je ogen optimaal beschermt.

Hoe kan jij jezelf beschermen tegen straling?

Zoals je ziet is het heel erg belangrijk om je ogen goed te beschermen tegen de zon. De zonnebril fungeert als een uitstekende bescherming voor je ogen en wordt in vijf categorieën onderverdeeld. Deze categorieën zijn gebaseerd op de beschermsterkte van de glazen van de zonnebril.

De vijf categorieën volgens de Europese normering

 • Zonnebrillen met protectiecategorie 0: zijn heel licht en geschikt voor bewolkt weer
 • Zonnebrillen met protectiecategorie 1: zijn voor zwak zonlicht
 • Zonnebrillen met protectiecategorie 2: zijn voor matig zonlicht
 • Zonnebrillen met protectiecategorie 3: zijn voor helder en fel zonlicht
 • Zonnebrillen met protectiecategorie 4: zijn voor uitzonderlijk fel licht zoals, bijvoorbeeld in de besneeuwde bergen

Deze categorieën zijn ingevoerd op basis van Europese richtlijnen. Deze categorieën zijn gebaseerd op het tegenhouden van het licht, het gaat dan vooral om hoeveel licht de lens doorlaat. Bij Brillenkopen.nl bestaat een groot gedeelte van de collectie uit spiegelglazen en deze zonnebrillen zijn goed voor protectiecategorie 3, deze categorie staat gelijk aan een zomerse stranddag.

UV-400 protectie

Als je tegenwoordig op zoek gaat naar zonnebrillen dan zie je vaak dat de zonnebril UV400-protectie biedt. Dit betekent dat de zonnebril schadelijke UV-straling tegenhoudt. Dit is absoluut een belangrijk onderdeel van de zonnebril. Daarom hebben ook goedkope festival zonnebrillen de UV-400 protectie.

Dus wanneer je op zoek gaat naar een leuke hippe zonnebril, kijk dan goed of de zonnebril UV-protectie biedt. Zo bescherm jij je ogen, het blijft een waardevol bezit en daar moet je zuinig mee zijn.