Geplaatst op

Bril of lenzen aanvullend verzekeren of toch zelf betalen?

Draag je een bril of lenzen? Dan weet je dat dit wat kosten met zich meebrengt. Om deze kosten te declareren, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Maar voor zo’n aanvullende verzekering betaal je ook een maandelijkse premie. En de kans is groot dat die premie op jaarbasis meer bedraagt dan de kosten voor je bril of lenzen. Wat is dan verstandig om te doen in 2018? De zorgverzekeringexperts van Independer zochten dit uit. 

 

Doorloop het stappenplan van Independer

 

Om te weten of je bril of lenzen verzekeren uit kan, heeft Independer het volgende stappenplan gemaakt:

 

  • Stap 1. Schat in wat je in 2018 kwijt bent aan een bril of lenzen. Dat verschilt erg per variant. Laat je ook goed voorlichten door een opticien. Ook bij een bril liggen de prijzen erg uit elkaar. Zeker als je ook specifieke glazen nodig hebt (denk aan een cilinder, bijslijpen of ontspiegelen).

 

  • Stap 2. Maak ook een inschatting van je verwachte zorgkosten in 2018. Kom je bijvoorbeeld regelmatig bij een fysiotherapeut of een alternatief genezer? Of verwacht je een kindje? Dan kan een aanvullend pakket interessant zijn.

 

  • Stap 3. Vergelijk de verschillende aanvullende zorgpakketten voor volgend jaar. Let daarbij op de premie, maar bekijk vooral of de zorg vergoed wordt die je nodig hebt.

 

  • Stap 4. Maak de optelsom. Hoeveel ben je kwijt aan extra premie? En hoeveel krijg je vergoed?

 

Wanneer je alleen een aanvullende verzekering afsluit voor de vergoeding van een bril of lenzen, kan dit vaak niet uit. Je betaalt veel extra premie en krijgt maar een beperkte vergoeding. Vaak geldt die vergoeding ook niet ieder jaar, maar eens in de twee of drie jaar. Je bril of lenzen zelf betalen is dan voordeliger.

 

Meer over brillen en lenzen verzekeren lees je op deze pagina.