Geplaatst op

Bril kapot of beschadigd? Deze verzekeringen kun je raadplegen

Gebarste zonnebril
Er sneuvelen jaarlijks heel wat monturen en brillenglazen. Bij verzekeraars is dat zelfs een van de meest voorkomende claims. Niet zo verrassend, want zo’n bril is best fragiel. Ook zijn ze vaak erg kostbaar. Is je bril kapot en vraag je je af of je hiervoor een verzekering kan raadplegen? Samen met Knab hebben we voor je op een rij gezet op welke verzekeraar(s) je in welke situatie(s) kan terugvallen. 
 

De schade is veroorzaakt door een volwassene

Wanneer een volwassene jouw bril beschadigt, is deze persoon hier in principe zelf aansprakelijk voor. Diegene kan in dit geval zelf een beroep doen op zijn of haar eigen aansprakelijkheidsverzekering. Wel is belangrijk om na te gaan hoe de schade aan jouw bril precies is ontstaan. Verzekeraars noemen dit ook wel ‘de context van een situatie’.
 
Zo zullen verzekeraars waarschijnlijk niet uitkeren wanneer je je bril hebt laten slingeren op de grond en iemand hier per ongeluk op is gaan staan. Slaat iemand de bril van je gezicht? Dan is de kans veel groter dat de schade aan je bril wordt vergoed.
 

De schade is veroorzaakt door een kind

Is de schade aan je bril veroorzaakt door een kind? Dan werkt het iets anders. Welke verzekering je schade vergoedt en of dat überhaupt gebeurt, hangt af van de leeftijd van het kind en de omstandigheden. 
 
Kind jonger dan veertien jaar
Is je bril beschadigd door een kind jonger dan veertien jaar? Dan zijn zijn of haar ouders in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de kosten. Dit valt onder hun aansprakelijkheidsverzekering. 
 
Pas op: ouders van erg jonge kinderen kun je in mindere mate aansprakelijk stellen dan ouders van iets oudere kinderen. Met een peuter op schoot neem je namelijk het risico dat deze onverwachte bewegingen kan maken. Dit wordt gezien als je eigen verantwoordelijkheid in deze situatie. 
 
Bij kinderen van een paar jaar ouder, krijg je de schade waarschijnlijk wel vergoed via de verzekering van de ouders. In dat geval mag je namelijk in alle redelijkheid verwachten dat ze niet zomaar je bril zullen kapotmaken.
 
Kind ouder dan veertien jaar
Wanneer een kind ouder dan veertien jaar jouw bril kapot maakt, zijn zowel de ouders als het kind zelf verantwoordelijk voor deze schade. In de praktijk zullen echter de ouders vaak opdraaien voor de kosten.
 
Leeftijd niet altijd doorslaggevend
De leeftijd van het kind is niet altijd doorslaggevend in de afhandeling van een schadeclaim. De context en de specifieke situatie van het ongeluk spelen hierbij namelijk ook een rol. Als je jouw bril op een onveilige plek neerlegt, kan het zijn dat je zelf een deel van de kosten moet betalen voor de vervanging of reparatie.
 
Schade door je eigen kind
Als je eigen kind je bril beschadigt, zul je zelf waarschijnlijk voor de kosten moeten opdraaien. Kun je echter bewijzen dat het écht een ongeluk was, dan wordt de schade soms vergoedt vanuit de inboedelverzekering. Controleer daarvoor wel altijd goed je polisvoorwaarden.
 

De schade is veroorzaakt door een huisdier

Je hond springt tegen je op of de kat slaat je bril van je hoofd. Schade veroorzaakt door je eigen huisdier, vergoeden verzekeraars in de meeste gevallen niet. Zij zien het nemen van een huisdier namelijk als akkoord gaan met het risico dat er iets kapot kan gaan. Schade door huisdieren is daarom vaak opgenomen in de uitsluitingslijst van inboedelverzekeraars.
 
De situatie is anders wanneer jouw bril is beschadigd door het diervan een ander.. In dat geval kun je de schade verhalen op diens baasje. Waarschijnlijk wordt de schade dan gedekt door hun aansprakelijkheidsverzekering.
 

De schade is veroorzaakt door jezelf

Wat doe je als je per ongeluk zelf je bril kapot hebt gemaakt? In dat geval is het verstandig om de polis van je zorgverzekering te raadplegen. Bij sommige verzekeraars kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Vaak heb je hier wel een aanvullende dekking voor nodig   Hiermee kun je een nieuwe bril kopen of je beschadigde laten repareren.
 
Let op: de verzekeraar zal vaak niet aankoopprijs van de bril vergoeden, maar de dagwaarde. Zeker wanneer je bril al wat ouder was op het moment van beschadigen, zul je een aanzienlijk lager bedrag uitgekeerd krijgen. Ook zijn er verzekeraars die werken met een vaste jaarlijkse vergoeding.
 

Hoe werkt het met de inboedelverzekering?

Wanneer de zorgverzekering de schade aan je bril niet wilt vergoede, kun je een claim indienen bij je inboedelverzekering. Controleer wel altijd eerst of schade aan je bril niet is uitgesloten in de polisvoorwaarden van je verzekering.
 

De schade is veroorzaakt tijdens een vakantie

Wanneer je bril of zonnebril op reis kapot is gegaan, kun je een beroep doen op je reisverzekering. Zolang je kunt bewijzen dat het beschadigen van jouw bril buiten jouw schuld om is gebeurd, zal de verzekeraar dit waarschijnlijk vergoeden. Wel is er vaak een maximum bedrag verbonden aan het schadebedrag dat de reisverzekering uitkeert en mogelijk hanteert de verzekeraar een eigen risico. 
 
Bron artikel: Knab