Geplaatst op

Hoe kwalitatief zijn goedkope zonnebrillen?

We vertellen je ongetwijfeld niets nieuws wanneer we zeggen dat zonnebrillen tegenwoordig over de meest uiteenlopende prijzen kunnen beschikken. Er zijn op de markt dan ook zowel heel wat dure als behoorlijk wat goedkope zonnebrillen terug te vinden. Veel mensen worden echter nog wel eens afgeschrikt voor wat het aankopen van een goedkope zonnebril betreft. Dit niet in het minst omdat ze vrezen dat zonnebrillen met een laag prijskaartje ook op kwalitatief vlak heel wat minder zijn. Is dit echter wel altijd terecht? Er zijn verschillende, specifieke eigenschappen die duidelijk kunnen maken of de goedkope zonnebril die je wenst aan te kopen nu wel of niet voldoende kwalitatief is. Je ontdekt ze in dit blogartikel!

1.) Controleer of de zonnebril 100% UV-bescherming biedt of niet

In eerste instantie moet er altijd worden gekeken naar de mate aan UV-bescherming die wordt gerealiseerd. In het merendeel van de gevallen is deze aanduiding terug te vinden op een sticker of in de beschrijving van de zonnebril. Deze aanduiding moet dan vermeld worden als 100% of UV400. Het spreekt voor zich dat de mate aan UV bescherming die wordt gerealiseerd eigenlijk de belangrijkste eigenschap is waar een zonnebril over dient te beschikken.

2.) Controleer de pasvorm en de CE-markering

Zorg er voor dat het montuur van je nieuwe zonnebril voldoende groot is. Alleen op die manier wordt er voor gezorgd dat UV-licht je ogen via de bovenkant, onderkant of zijkanten niet weet te bereiken. Bovendien is het bij het aankopen van een nieuwe zonnebril ook altijd belangrijk om stil te blijven staan bij de zogenaamde CE-markering.

Ā 

Deze CE-markering wordt steeds aangegeven door middel van een cijfer tussen de 0 en 4. De CE-markering maakt duidelijk wat de kleurintensiteit is. In de praktijk wordt het sterk aangeraden om uitsluitend gebruik te maken van zonnebrillen met een absorptie van ten minste 75 procent. Dit betekent concreet dat ook goedkope zonnebrillen bij voorkeur over een CE 3 markering dienen te beschikken om echt interessant en veilig te zijn.

3.) Controleer de optische zuiverheid van de glazen

Voor alle mogelijke zonnebrillen die je overweegt om aan te kopen geldt dat ze moeten worden gecontroleerd op vlak van optische zuiverheid. De glazen van je zonnebril moeten steeds optisch zuiver zijn. Dit betekent dat ze vrij moeten zijn van vertekeningen. Is dat niet het geval? Dan is er dus iets mis met de zonnebril die je van plan bent om aan te kopen.

4.) Hou rekening met de materiaalkeuze

Het spreekt voor zich dat elke zonnebril op de markt bestaat uit bepaalde materialen. Voor goedkope zonnebrillen geldt dat er doorgaans altijd gebruik wordt gemaakt van kunststof. Buiten het feit dat dit duidelijk een voordeligere keuze is, is het eveneens zo dat kunststof de bril lichter maakt. Daarnaast is het ook zo dat kunststof brillen veel minder snel breken in vergelijking met brillen die zijn gemaakt van glas. Het is mede omwille van deze reden dat bijvoorbeeld zowel sport- als kinderzonnebrillen bijzonder vaak uit kunststof zijn vervaardigd. Ben je van plan om een nieuwe festival zonnebril aan te kopen die wel tegen een stootje kan? Ook in dat geval is het mogelijks interessant om te kijken in de richting van een (voordeligere) kunststof zonnebril! Het mag in ieder geval duidelijk zijn, goedkope zonnebrillen hoeven lang niet altijd slecht te zijn, zolang je maar grondig de kwaliteit controleert.